Roman
Sergüzeşt, Samipaşazade Sezai’nin acıklı bir aşk hikâyesi üzerinden kölelik ve özgürlük konularını işlediği romanıdır. Yazar bu eserinde, kölelik kurumunu, Osmanlı burjuvazisini ve insanın kendisinin değil ait olduğu sosyal sınıfın önemsenmesini eleştirerek, insanların eşit olduğu fikrini savunur.
‘‘Onun hayatı da öyle değil miydi? Son günlerin hoşluğu ile beraber, şimdi yine imkânsızlığa, yine hüzün ve kasvete düşmemiş miydi? Tıpkı şimdi düşündüğü gibi, nasıl yaz elindeki saadetten habersiz geçip ilk kış hücumuyla üzülürse, o da demin anlamamış, özlem duymamış mıydı? Tekrar hayatına başlamak arzusu, bugün tekrar yaz olmak emeli gibi değil miydi? Bir yıldır onu harap eden endişelerin, hüzünlerin ne olduğunu artık iyice görüyor, ‘İşte benim eylülüm!’ diyordu.’’
İlk basımı 1885 yılında yapılan İnsan Ne ile Yaşar? Tolstoy’un yalın üslubunu yansıtan sevgi, barış, merhamet ve mülkiyet temalarının işlendiği altı öyküden oluşuyor.
İşini nasıl yapardı? Onu Steve Jobs yapan şey neydi?
Steve Jobs, çalışma şeklimizde, müzik dinleyişimizde, film seyredişimizde ve iletişim kurma yöntemlerimizde birer devrim yaratan insandır. Sınırları zorlayıp her zaman bir adım sonrasını düşünen Jobs, bugün bir ikon haline gelmiştir. Çığır açan fikirleri ve estetik tasarımlarıyla yüzyılın başına damgasını vurmuştur. Peki ona ilham veren şey neydi?
Her can, kendi arzusunun kuludur. Hak, doğacak çocuklarınızı birbirine yazmıştır. Siz siz olun, onların arzusunun önünü almayın!..
"Ne ölü, ne sağ" bir yaşamın kahramanı Zebercet. Gözünü ilk açtığı ve yaşadığı Anayurt Oteli'yle aynı kaderi paylaşıyor: Birbirine benzeyen geçici ilişkilerle geçen günler, yalnız ve tek başına sürüklenen bir hayat.
İslam Bey, gönüllü olarak orduya gidecektir ve uzaktan sevmekte olduğu Zekiye ile vedalaşmak ister.
Zekiye’ye, kendisi hakkında beslediği sevgiyi anlatır. Kız da ona karşı kayıtsız olmadığı gibi, onun arkasından o da erkek elbisesi giyerek gönüllüler takımına karışır, Silistre’ye kadar gider...
Dünya edebiyatının en önemli klasik yapıtlarından biri olan İki Şehrin Hikâyesi Charles Dickens tarafından yazılmıştır.
Voltaire, Candide adını verdiği bu yapıtında çağlar öncesinden gelen bir macera tadı taşıyan , dünyanın değişik yerlerine yapılan hayali yolculuklar, aşk ve felsefe aynı anda işlenmiştir.