Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun romanları arasında ayrı bir yere sahip olan 'Hep O Şarkı', sıradan bir aşk hikayesi gibi görünmekle birlikte olayların geliştiği ortam içinde romancının daha önce yazdığı eserlerden izler, belirtiler taşır.
Halikarnas Balıkçısı'nın ilk romanı olan Aganta Burina Burinata, yazarın şiirli ve müzikli dilinin, doğa ve insan sevgisinin, tanıtım ve duygusal gücünün en güzel örneklerinden biridir.
Fin ulusunun yeniden doğuşunu anlatan Grigory Petrov tarafından yazılan Beyaz Zambaklar Ülkesinde, yayımlanışının üzerinden neredeyse bir asır geçmesine rağmen kusursuz bir devlet kalkınma planını detaylarıyla ortaya koyuyor.
Cemo, Kemal Bilbaşar'ın ağalık düzenindeki insanları, aşiret törelerini, inançlarını, yaşama biçimlerini olanca gerçekliğiyle yansıtan bir dille yazdığı eseridir.
Drina’da Son Gün, Faik Baysal’ın usta kaleminden çıkmış, Yugoslavya’da yaşayan Türklerin, o topraklarla vedalaşmasını anlatan belgesel niteliğinde bir romandır. 100 Temel Eser içerisinde de yer alan bu roman, bir döneme ışık tutmaktadır.
Fatih Harbiye Payemi Safa'nın yazdığı bir genç kızın bu ikisi arasındaki gelgitleri, madde ile mana, albeni ile muhteva, göz ile kalp arasındaki çırpınışlarının hikâyesidir.